Direct inschrijven Bel mij terug

2-to-Drive – Rijlessen vanaf 16,5 jaar

Op je 17e je rijbewijs halen
2toDrive is een experiment om jongeren al eerder rijervaring op te laten doen. Met 2toDrive kun je vanaf het moment dat je 16.5 bent beginnen met rijlessen en op je 17e praktijkexamen doen. Vanaf je 17e rijd je vervolgens zelfstandig onder begeleiding van een begeleider/coach. Deze begeleider/coach mag je zelf uitkiezen. De voorwaarden waaraan een begeleider/coach moet voldoen lees je hieronder. Vanaf je 18e mag je alleen de weg op.

Begeleiders kunnen gebruik maken van onze Opfristraining om er voor te zorgen dat je op een goede manier gecoacht wordt nadat je jouw rijbewijs hebt gehaald.

Waarom 2toDrive
Het is gebleken dat jonge bestuurders die met 2toDrive het rijbewijs halen minder vaak betrokken zijn bij ongelukken, dan jongeren die op hun 18e het rijbewijs halen.

Op je 17e je rijbewijs halen omdat je:

 • Rijervaring opdoet in een relatief veilige omgeving
 • Begeleid wordt door een bekende (familie, kennis, vriend)
 • Met een zeker gevoel de weg op gaat

Met 2toDrive kunnen beginnende bestuurders onder relatief veilige omstandigheden alvast rijervaring op doen.
Om met 2toDrive te starten moet je minimaal 16 jaar zijn, een of meerdere begeleiders/coaches hebben en een begeleiderspas aanvragen. Meer info over de regels van 2toDrive lees je hieronder of op de website van 2toDrive.

Hoe werkt het?
Met 2toDrive kun je al op je 17e je rijbewijs halen en onder begeleiding de weg op. Om ervoor te zorgen dat je op je 17e klaar bent voor het praktijkexamen zijn een theoriecertificaat en voldoende rijervaring natuurlijk onmisbaar. Maar wanneer mag je nu precies beginnen met praktijklessen, je theoriecertificaat halen en uiteindelijk je rijbewijs aanvragen? En wat heb je eigenlijk nog meer nodig om te kunnen rijden met 2toDrive? Je leest het hieronder.

Wat mag ik op welke leeftijd?

16 jaar

 • Theorie lessen volgen
 • Theorie-examen afleggen
 • Het theoriecertificaat is 1.5 jaar geldig.

16,5 jaar

 • Praktijklessen volgen
 • Begeleiderspas aanvragen. Lees hieronder onze info over de begeleiderspas

17 jaar

 • Praktijkexamen afleggen
 • Rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Let er op dat je je rijbewijs alleen kan aanvragen, wanneer de begeleiderspas is goedgekeurd.
 • Tot je 18e rijd je onder begeleiding van één van je coaches

18 jaar

 • Begeleiding door een coach niet meer verplicht
 • Je mag nu zelfstandig de weg op

Begeleiderspas
De begeleiderspas kun je aanvragen vanaf het moment dat je 16,5 bent. Op deze pas worden jouw begeleiders/coaches vermeld. Je hebt minimaal 1 begeleider nodig, maar dit mogen er maximaal 5 zijn. Jij kiest zelf wie jou coaches worden. Dit mag een familielid, vriend of bekende zijn, zolang ze maar voldoen aan de voorwaarden voor coach. Zo is er altijd wel iemand die jou kan begeleiden op de weg.

Is jouw begeleider onzeker over het coachen? Dan kan hij gebruik maken van onze Opfristraining. Daar leert hij hoe hij jou op een goede manier kan begeleiden.

Iedere begeleider dient zichzelf eerst aan te melden als jouw begeleider. Het aanmelden gebeurt via de site van de RDW.

Als de aanvraag van alle coaches is goedgekeurd kun jij de begeleiderspas aanvragen. Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je de begeleiderspas binnen 10 dagen en kun je het praktijkexamen afleggen.

2toDrive begeleiderspas
Wanneer je je rijbewijs haalt met 2toDrive heb je een begeleiderspas nodig. Vanaf het moment dat je 16,5 bent, kun je de begeleiderspas kun je de pas aanvragen waarop coaches/begeleiders vermeld staan.

Deze coaches mag jij zelf uitkiezen (bijvoorbeeld een familielid of een vriend. Je kiest minimaal 1 coach en er kunnen maximaal 5 coaches op de pas worden toegevoegd. Op die manier is er altijd iemand die jou kan begeleiden. De coaches moeten voldoen aan een aantal voorwaarden.

Waar moet een coach aan voldoen:

 • minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs;
 • minimaal 27 jaar oud;
 • ingeschreven in de Nederlandse gemeentelijke basisadministratie (GBA);
 • mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
 • mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
 • mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad;
 • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
 • moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.

Kijk voor meer informatie over de voorwaarden van een coach op de site van de RDW.

Opfriscursus voor begeleiders 2toDrive
Het begeleiden van een jongere die zijn rijbewijs heeft gehaald via 2toDrive mag niet onderschat worden. Speciaal voor de begeleiders van 2toDrivers bieden we een Opfristraining aan, zodat zij jongeren op de juiste manier kunnen coachen.

Aanvragen begeleiderspas
Voordat je de begeleiderspas kunt aanvragen dienen jouw begeleiders/coaches zich eerst zelf aan te melden via de site van de RDW. De RDW beoordeelt binnen 5 dagen of jouw coaches aan de voorwaarden voldoen. Wanneer je coaches zich hebben aangemeld kun jij de begeleiderspas aanvragen.

 


© Autorijschool Sanders