Tips voor het kiezen van een rijschool

 

Een goede rijschool kiezen is voor veel mensen een hele opgave. Rijlessen nemen doe je vaak maar 1 keer in je leven, dus heel veel ervaring heb je niet. Ook is de markt van rijscholen ondoorzichtig. Veel rijscholen beloven je, dat je bij hun “snel en goedkoop” je rijlessen kunt krijgen. Vaak is dat niet waar en daarnaast zijn “snel en goedkoop” niet de juiste criteria om een goede rijschool te kiezen. Wij zetten een aantal tips op een rij, die je helpen om een goede rijschool te kiezen.

Wat een ander je ook zegt: het rijbewijs kost je om en nabij zo’n 2500 euro. Dat is gebaseerd op het gemiddelde aantal lessen (45) tegen de gemiddelde lesprijs (50 euro per uur). Tel daarbij de examenkosten op en je komt op dit bedrag uit. Al met al een flinke investering. Dus je wilt weten hoe je moet zoeken in deze ondoorzichtige markt. Wij geven je tips om je te helpen bij het kiezen van een goede rijschool.

Tip 1: laat je niets wijs maken

Rijscholen beloven je alles. Ook dat je bij hun in 20 rijlessen het rijbewijs kan halen. Dat kan niet. Je hebt gemiddeld 45 rijlessen van een uur nodig om te kunnen slagen voor het rijexamen.

Tip 2: baseer je keuze niet op prijs

Veel rijscholen concurreren op prijs. Hier geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Een lage prijs betekent echter niet per definitie dat je goedkoper uit bent. Bij een lage prijs, tref je vaak een minder goede rijschool. Tref je een minder goede rijschool die meer lessen moet uittrekken om jouw niveau op peil te krijgen, dan ben je uiteindelijk toch duurder uit. Kwaliteit is dus minstens zo belangrijk.

Tip 3: kijk naar slagingspercentages

Om te controleren of een rijschool goed zijn werk doet, kun je kijken op de rijschoolzoeker van het CBR. Dit is een website van het CBR waarop van iedere rijschool de resultaten worden gepubliceerd. Je kunt rijscholen zoeken op naam, op plaats of examenregio.

Tip 4: let op bij een spoedcursus

Een spoedcursus is alleen sneller, dus als je je rijbewijs snel nodig hebt kun je kiezen voor een spoedcursus. Maar of dat echt verstandig is, hangt van jou af. Een spoedcursus is namelijk heel intensief. Je lest vaak langer en vaker. Je moet dus in staat zijn om je concentratie lang vast te houden en veel nieuwe informatie in korte tijd tot je te nemen. Niet iedereen is daar geschikt voor. 

Tip 5: neem een proefles

Tijdens een proefles kun je veel vragen stellen. Vraag ook of de rijinstructeur na je proefles tijd neemt voor een gesprek samen met je ouders. Je kunt dan de volgende vragen stellen:

  • Is er vervanging voorhanden als je instructeur ziek wordt of een lesauto kapot is?
  • Hoe gestructureerd werkt de rijschool?
  • Wordt een goed lesprogramma gebruikt?
  • Krijg je een vaste rijinstructeur of kan er ook af en toe gewisseld worden?
  • Is er ruimte om meerdere keren per week te lessen?

Tip 6: informeer bij vrienden, kennisen en familie

Leer van de ervaringen van anderen. Als je voor de zomervakantie een camping uitzoekt heb je al op Zoover gekeken of dat het leuk is daar. Informeer bij vrienden die nog bezig zijn met rijlessen en informeer bij kennissen die al rijlessen hebben gehad.

Tip 7: is je rijinstructeur bevoegd?

Je denkt misschien dat iedereen in een lesauto les mag geven. Maar dat is niet het geval. Een rijinstructeur moet een geldig diploma hebben. Op de site van ibki.nl kun je zien of jouw rijinstructeur bevoegd is om les te geven.